VÂRSTNICI > TULBURĂRI DE ECHILIBRU |
Examen otoneurologic (Cameră infra-roşu) |
Evaluarea riscului de cădere |
Posturografie |



Examen otoneurologic (cameră infra-roşu)
Afecțiunile sistemului vestibular, traduse prin VERTIJ, AMEȚEALĂ sau TULBURĂRI DE ECHILIBRU pot fi identificate printr-o examinare clinică oto-neurologică dedicată și teste specifice.
Evaluarea mișcării ochilor cu ajutorul camerei în infra-roșu (IR) permite obiectivarea nistagmusului – o mișcare aparte a ochilor caracteristică afectării urechii interne sau sistemului vestibular central.
Sistemul de vizualizare a nistagmusului din dotare permite observarea detaliilor nistagmusului, precum și analiza ulterioară a imaginilor în cazurile mai dificile, precum și monitorizarea evoluției pacienților cu afecțiuni vestibulare sub tratamentul prescris.
Deosebit de importantă este această examinare în diagnosticarea VPPB (vertijul paroxistic pozițional benign bening), cea mai frecvent întâlnită afecțiune vestibulară a urechii interne. Boala se caracterizează prin apariția bruscă a senzației că lucrurile se învârt atunci când pacientul se răsucește în pat, ia ceva de pe un raft de sus sau se apleacă să ia ceva de pe jos.
În plus, examinarea otoneurologică identifică mișcări ale ochilor sau probleme de mers caracteristice afecțiunilor neurologice.
Necesită pregătire preliminară: minim 3 zile fără medicamente vasodilatatoare cerebrale, sedative, tranchilizante și alcool.