COPII >
screening auz
(somn normal)
Otoemisiuni acustice automate
Potenţiale auditive automate

Surditatea (hipoacuzia profundă, în termeni de specialitate) este afecțiunea congenitală (prezentă de la naștere) cu cea mai mare incidență: 1-3/1000 nou-născuți vii.
Acest handicap cu care copilul se naște este invizibil, deoarece un copil surd arată la fel ca unul cu auz normal.
De-abia mai târziu, după câteva luni de viață, părinții pot observa lipsa reacției copilului la sunete – nu reacționează la sunete obișnuite, la vocea mamei.
Este deosebit de important pentru dezvoltarea copilului ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat (protezarea auditivă sau implantul cohlear, în funcție de severitatea hipoacuziei). Doar așa copilul va învăța să vorbească și va avea o pronunție corectă.
Screening-ul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață.
În somnul natural al copilului (fără anestezie!) se pot face teste audiologice obiective automate (otoemisiuni acustice-OEA și potențiale auditive-PEA) prin care se identifică copiii cu auz normal sau apare suspiciunea de hipoacuzie.
Pentru sugarii care nu au trecut testele de screening este obligatorie continuarea investigațiilor audiologice!
Testele sunt complet neinvazive, neiradiante și durează între 5-20 minute, în funcție de auzul copilului. Singura condiție este ca sugarul să doarmă, pentu a sta complet nemișcat, de aceea părinții trebuie să vină cu copilul cât mai obosit, să-i dea să manânce în clinică și să aștepte împreună cu medicul să adoarmă sugarul.

Otoemisiuni acustice automate (OEA)

- prin evaluarea automată a prezenței sau absenței OEA în urma stimulării fiecărei urechi cu sunete, testul împarte sugarii în două categorii – cei cu auz normal și cei cu hipoacuzie. Durează maxim 5 minute dacă copilul doarme.

Potențiale auditive (PEA)

- testarea automată prin PEA este o metodă audiologică obiectivă neinvazivă (se lipesc trei electrozi pe pielea capului), neiradiantă care identifică copiii cu auz normal și ridică suspiciunea unei scăderi auzului, dacă PEA sunt absente la testul de screening.
Este obligatoriu să se efectueze ambele teste (otoemisiuni și potențiale auditive), mai ales la copiii cu risc de hipoacuzie (prematuri mari, sugari cu incompatibilitate de grup sau Rh, nou-născuți care au necesitat peste 7 zile de terapie intensivă sau cei care au avut infecții severe la naștere pentru tratarea cărora au primit antibiotice ototoxice) pentru a identifica neuropatia auditivă, afecțiune a sistemului auditiv care se caracterizează prin prezența otoemisiunilor și absența potențialelor auditive.