COPII >
psihologie

Terapie prin joc şi dramă, terapie individuală şi de grup pentru copii şi adolescenţi

psihologiepsihologiepsihologiepsihologie

Terapie prin joc şi drama terapie

Copiii îşi comunică gândurile şi sentimentele prin joc mult mai natural decât o fac prin comunicarea verbală. Pe măsură ce copilul se joacă, terapeutul observă şi începe să recunoască teme şi modele sau moduri de folosire a materialelor care sunt importante pentru copil. În timp, terapeutul ajută copilul să dea un sens simbolic jocului său. Se va urmări îmbunătăţirea stării emoţionale prin intermediul jocului, fanteziei şi al creativităţii.
Terapia prin joc se utilizează pentru a trata problemele care interferă cu dezvoltarea normală a copilului. Astfel de dificultăţi pot deveni extreme ca şi grad de gravitate şi se derulează pe parcursul a mai multor luni, fără rezolvare. Dintre motivele pentru care un copil poate veni la terapie enumerăm: comportament agresiv, tulburare de ataşament, hiperactivitate, crize de furie, dificultăţi de somn, anxietate, enurezis, encomprezis, abuz fizic, abuz sexual, abuz emoţional, neglijare, pierderea familiei sau a unui membru foarte apropiat, etc. 
Alături de terapia prin joc, drama terapia utilizează metode precum improvizaţia, povestirea, interpretarea diverselor roluri prin intermediul marionetelor, al măştilor şi costumelor. Drama terapia se bazează pe procese ce includ identificarea proiectivă şi îmbinată cu terapia prin joc, poate facilita mai uşor accesarea problemelor emoţionale.
Întâlnirile terapeutice pot fi individuale sau în grup, în funcţie de vârsta copilului şi de problematică.
În principal se vor utiliza maniere nondirective de lucru, stabilindu-se de la început, de comun acord, numărul minim al sesiunilor.