implant-cohlearaudiograma

Singura metodă de tratament a surdității copiilor este implantul cohlear – un dispozitiv electronic care se introduce chirurgical direct în urechea internă a copilului, de unde va stimula electric direct nervul de auz.
Implantul cohlear este indicat următoarelor categorii de copii:

- Surditate congenitală la ambele urechi, fără beneficiu cu protezele auditive obișnuite (aparatele auditive), până la vârsta de maxim 7 ani, pentru ca rezultatele copilului să fie utile în mod real – să audă și să vorbească corect. Ideal, operația de implant cohlear trebuie efectuată la vârsta de 1,6-2 ani, pentru ca limbajul copilului să se dezvolte la fel ca al unui copil cu auz normal;
- Copiii de orice vârstă care și-au pierdut brusc auzul la ambele urechi (de obicei după meningită sau traumatisme craniene) sau la care auzul s-a deteriorat progresiv și nu se mai descurcă cu aparatele auditive.

Pentru a fi implantat cohlear, copiii surzi trebuie să îndeplinească câteva criterii obligatorii:

- Să aibă o hipoacuzie profundă la ambele urechi
- Să nu aibă beneficiu real cu protezele auditive
- Să nu prezinte malformații grave de ureche internă (lipsa cohleei) sau de nerv auditiv (lipsa de dezvoltare a nervilor de auz)
- Să nu aibă alte boli grave care să contraindice intervenția cohleară.
Ca etapă obligatorie în procesul de implantare cohleară, diagnosticul audiologic al gradului și severității hipoacuziei la fiecare ureche este deosebit de important. Cuantificarea hipoacuziei se poate efectua doar prin teste audiologice obiective – otoemisiuni acustice și potențiale auditive/ASSR, descrise amănunțit la secțiunea SERVICII.